Kek Buah Moist
Tuesday, 2 March 2021 - - 0 Comments
Bahan 1:
Hampir satu buku buttercup (1 buku tu potong sikit untuk guna oles loyang)
3/4 cawan gula perang
5 jenis buah-buahan kering total semua 300 g - ikut suka (prune, cherry, kismis goden, kismis hitam, kiwi dsb yang disukai)
Air 3/4 cawan
Cara:
Masukkan semua Bahan 1 dalam saucepan, panaskan dengan api sederhana kuat selama 3 minit. Tutup api, biarkan sejam, sampai betul-betul sejuk.
Bahan 2:
Telur 3 biji
Tepung gandum 3/4 cawan
Baking powder 1 tsp
Garam 1/2 tsp
Zes sebiji lemon dan zes sebiji oren
Kacang yang di chop (apa-apa jenis kacang yang disukai)
Cara:
Panaskan oven. Masukkan telur satu per satu dalam Bahan 1 sambil mix. Masukkan semua baki Bahan 2 kecuali kacang dalam Bahan 1, gaul sebati. Oleskan loyang, tuang adunan dalam loyang dan taburkan kacang yang dichop ke atas adunan tadi. Bakar suhu 160°C selama 60 minit atau sehingga masak (tidak melekat apabila dicucuk lidi), api atas bawah.
This entry was posted on 3/02/2021 01:34:00 pm
You can follow any responses to this entry through
the RSS 2.0 feed.
You can leave a response,
or trackback from your own site.
0 comments:
Post a Comment