Salam Perkenalan ^^


Wal Asr

Tambah Ilmu Lagi ^^

Eratkan Ukhuwah! ^_^

Like My Page ^^

Kek Buzzer

Tuesday, 9 November 2021 - - 0 Comments


 Bahan

Buttercup 250g

Telur Gred B 5 biji

Gula castor 1 cawan (cawan hi-tea)

tepung berserbuk penaik 3 cawan hi-tea

susu cair 1/3 tin

Esen pisang 1/2 sudu teh

Jem strawberry

Kelapa kering


Cara

1. Mix high speed: butter dan gula

2. Mix high speed: masukkan telur satu2 sambil mix. masuk satu, mix sampai creamy, masuk lagi satu, mix sampai creamy lg, sampai habis 5-5 telur

3. masukkan tepung secawan, mix slow (max speed 3), masukkan susu cair sikit, mix slow. Ulang sampai habis tepung n susu cair.

4. Masukkan esen pisang. Mix slow sampai dh mixed la esen tu bagi sekata.

5. Pastikan oven dipanaskan dulu api atas bawah 170C selama 10 mins

6. Gris loyang, masukkan bancuhan kek, masukkan dlm oven. Set masa 40 mins, tukar suhu jadi 160C. biar je sampai oven bunyi. Check kek dh masak ke belum dengan cucuk pakai lidi/pisau. Kalau x masak lagi, tambah masa 10 mins lagi. suhu jgn ubah.

7. Bila dh siap, biarkan dlm oven. Oven bukak sikit.

8. Dah sejuk boleh pegang, angkat letak atas meja. sapu seluruh kek dgn jem dan tabur kelapa kering.

9. Simpan peti separuh, separuh letak dlm bekas je.

This entry was posted on 11/09/2021 03:49:00 pm You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: