Wadai kiping
Saturday, 28 March 2020 - - 0 Comments
Bahan-bahan A
Santan 1 paket/kotak kecik
Gula kabung/melaka setengah
Air
Bahan-bahan B
Tepung pulut 1 cawan
Garam secubit
Air setengah cawan
Cara
1. Panaskan air rebusan dengan api paling perlahan, sambil tu buat doh
2. Uli tepung pulut, garam dan air sampai tak melekat kat tangan. Air setengah cawan masuk sikit2 sebagai langkah berjaga-jaga. Kalau dh okay, stop masuk air tadi.
3. Buat bulat2 dan tekan dengan jari di tengah. Susun atas dulang yang dah ditabur tepung. Biarkan di tepi untuk bancuh kuah
4. Masukkan bulat2 tadi dalam air rebusan, kuatkan api. Biar sampai semua bulat2 dah terapung dan air dah mendidih. Tutup api.
5. Cairkan gula melaka dengan sedikit air (satu cawan). Dah cair, masukkan garam secubit. Then kecikkan api, masuk santan. Kacau seketika, tutup api.
5. Angkat bulat2 dari air rebusan, masukkan dalam bancuhan kuah santan tu. Biar sampai sejuk.
6. Kacau2, angkat dan hidangkan.
This entry was posted on 3/28/2020 11:43:00 am
You can follow any responses to this entry through
the RSS 2.0 feed.
You can leave a response,
or trackback from your own site.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment