Kuih Bakar/Bangkit Santan ASLI
Thursday, 23 June 2016 - - 0 Comments
Bahan
Tepung ubi 3 cawan
Tepung gandum 1/2 cawan
Gula icing 1 cawan
Kuning telur 2 biji
Santan 1 1/2 cawan
Cara
1) Goreng tepung ubi & gandum dgn api kecil tanpa minyak hingga ringan
2) Didihkan santan dan ketepikan
3) Ayak tepung ubi & gandum
4) Ayak gula icing. Masukkan kuning telur dan pukul guna sudu
5) Masukkan campuran gula dan telur sikit2 ke dalam tepung yg diayak sambil peroi2 kan guna tangan
6) Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil gaul dan uli. Uli hingga doh boleh dicanai (boleh digelek tanpa pecah)
7) Lapikkan plastik di atas dn di bawah doh kemudian gelekkan mengikut ketebalan yg sesuai
8) Tekan doh yg telah digelek menggunakan acu
9) Sapukan dulang dgn mentega. Susunkan doh yg telah dibentuk ke atas dulang.
10) Panaskan oven pada suhu 150˚C kemudian bakar dgn api atas bawah selama 15 minit
This entry was posted on 6/23/2016 12:40:00 pm
You can follow any responses to this entry through
the RSS 2.0 feed.
You can leave a response,
or trackback from your own site.
0 comments:
Post a Comment