Semperit Tradisional
Monday, 13 June 2016 - - 0 Comments
Bahan
-Tepung jagung 3 cawan
-Tepung gandum 1 1/2 cawan
-Gula icing 1 cawan
-Kuning telur 4 biji
-Butter/planta 6 sudu besar
-Choc/nescafe emulco (optional) 1 sudu besar
Cara
1) goreng tepung jagung dan tepung gandum atas kuali dengan api kecil sehingga ringan
2) tutup api dan biarkan sehingga tepung sejuk
3) ayak tepung yg telah sejuk
4) masukkan gula icing ke dalam tepung dan kacau rata
5) masukkan kuning telur satu per satu sambil gaul hingga peroi
6) masukkan emulco (jgn gaul)
7) masukkan planta/butter 5 sudu sikit demi sikit, sambil uli dengan tangan yg kering
8) masukkan planta/butter sudu yg keenam mengikut keperluan (hingga doh sesuai utk ditekan menggunakan acu)
9) Panaskan oven 150°
10) tekan doh menggunakan acu ke dalam loyang (tak perlu sapu butter)
11) bakar dengan suhu 150° selama 20 minit atau hingga masak
This entry was posted on 6/13/2016 07:36:00 am
You can follow any responses to this entry through
the RSS 2.0 feed.
You can leave a response,
or trackback from your own site.
0 comments:
Post a Comment