Salam Perkenalan ^^


Wal Asr

Tambah Ilmu Lagi ^^

Eratkan Ukhuwah! ^_^

Like My Page ^^

Kari daging Mak

Sunday, 28 May 2017 - - 0 Comments

Bahan

Daging 1/2 kilo

Ubi kentang 4 biji dipotong

Bawang putih 5 ulas
Bawang merah 7 ulas
Halia sebesar ibu jari
=> Chop/hiris

4 sekawan rempah- kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga
=>Sikit je

Rempah Adabi 1 atau 2 bungkus
=>Masukkan dalam mangkuk dan bancuh dengan sedikit air panas

Santan 1 senduk

Garam 1/2 sudu teh atau secukup rasa

Cara

1- Panaskan minyak 2 senduk dalam periuk.

2- Bila minyak panas, masukkan 3 bahan yang telah diiris bersama 4 sekawan rempah. Kalau ada daun kari, masukkan sekali.

3- Bila naik bau, masukkan rempah Adabi yang telah dibancuh tadi.

4- Kacau sampai pecah minyak.

5- Masukkan daging yang telah dibasuh.

6- Gaulkan daging supaya mesra. Kemudian tambah air sedikit demi sedikit sambil gaul supaya tak hangit.

7- Tambah air 1 cawan dan biar kan mereneh selama 10 minit. Tutup periuk dan biarkan dengan api perlahan.

8- Kemudian tambah ubi kentang yang telah dipotong. Tutup periuk, biarkan sehingga ubi dan daging empuk.

9- Masukkan santan  dan garam.

10- Biarkan 10 minit atas api sederhana tanpa tudung periuk.

11- Siap!

This entry was posted on 5/28/2017 04:35:00 pm You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: