Kari daging Mak
Sunday, 28 May 2017 - - 0 Comments
Bahan
Daging 1/2 kilo
Ubi kentang 4 biji dipotong
Bawang putih 5 ulas
Bawang merah 7 ulas
Halia sebesar ibu jari
=> Chop/hiris
4 sekawan rempah- kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga
=>Sikit je
Rempah Adabi 1 atau 2 bungkus
=>Masukkan dalam mangkuk dan bancuh dengan sedikit air panas
Santan 1 senduk
Garam 1/2 sudu teh atau secukup rasa
Cara
1- Panaskan minyak 2 senduk dalam periuk.
2- Bila minyak panas, masukkan 3 bahan yang telah diiris bersama 4 sekawan rempah. Kalau ada daun kari, masukkan sekali.
3- Bila naik bau, masukkan rempah Adabi yang telah dibancuh tadi.
4- Kacau sampai pecah minyak.
5- Masukkan daging yang telah dibasuh.
6- Gaulkan daging supaya mesra. Kemudian tambah air sedikit demi sedikit sambil gaul supaya tak hangit.
7- Tambah air 1 cawan dan biar kan mereneh selama 10 minit. Tutup periuk dan biarkan dengan api perlahan.
8- Kemudian tambah ubi kentang yang telah dipotong. Tutup periuk, biarkan sehingga ubi dan daging empuk.
9- Masukkan santan dan garam.
10- Biarkan 10 minit atas api sederhana tanpa tudung periuk.
11- Siap!
This entry was posted on 5/28/2017 04:35:00 pm
You can follow any responses to this entry through
the RSS 2.0 feed.
You can leave a response,
or trackback from your own site.
0 comments:
Post a Comment